Brev til Marianne Jelved

Kære Marianne Jelved

Jeg har med stor begejstring bidt mærke i dine bemærkninger i Debatten (DR2, d. 06-09-2012) om, at ledige bliver mere kreative i deres jobsøgning, jo tættere de kommer på dagpengeperiodens ophør.

Jeg er selv arbejdssøgende, men der er et godt stykke tid til, at min dagpengeperiode løber ud. Inspireret af dine udtalelser besluttede jeg mig imidlertid for at være lidt på forkant med udviklingen. ”Hvorfor vente til allersidste øjeblik med at være kreativ”, tænkte jeg. ”Det er bare med at vise initiativ og komme i gang.”

Fredag morgen satte jeg mig derfor ned, for at udvikle en kreativ jobsøgningsstrategi. Men præcis hvordan bærer man sig ad med det?

Tjah, den mest oplagte måde at gøre sin jobsøgningsstrategi bredere og mere kreativ, og derved optimere sine chancer for at vende tilbage til det danske arbejdsmarked, er vel at søge stillinger uden for sit eget fagområde? Og jo længere væk fra ens fagområde jo bedre og mere kreativt.

Jeg er cand.mag. i filosofi og samfundsfag, har en ph.d. i filosofi og har igennem flere år arbejdet som forsker og underviser ved forskellige danske universiteter. Det betyder, at jeg har en række højt specialiserede kvalifikationer og kompetencer, som kun et fåtal i den danske befolkning er i besiddelse af. Hvor skal man søge arbejde, hvis man skal så langt væk fra dette som muligt?

Her fik jeg dagens første kreative indfald: Jeg besluttede mig for at gå ind på Jobnet.dk og kigge lidt på de såkaldte ”Hotjobs”. Hotjobs er stillinger, der ikke kræver nogen særlige kvalifikationer eller kompetencer. Altså jobs, som man principielt burde kunne vandre lige ind fra gaden og udføre. Hotjobs er derfor cirka så langt fra mit hidtidige arbejdsområde, som tænkes kan.

Når man søger efter jobs på Jobnet, så kan man præcisere sin søgning ud fra forskellige kriterier: Geografisk placering, job- og fagområde og ansættelsesvilkår. For ikke at indskrænke mine muligheder besluttede jeg mig for at søge over hele landet (og Grønland), at se stort på om der var tale om fastansættelser eller tidsbegrænsede ansættelser, og være ligeglad med, om det var deltidsjob eller fuldtidsstillinger jeg søgte.

Da jeg skulle vælge, om jeg kun ville søge stillinger med almindelige ansættelsesvilkår, eller om jeg også ville inkludere flexjobs, skånejobs og jobs egnede til efterlønnere, tøvede jeg en smule. Men da jeg er sund og rask, socialt velfungerende og har frameldt efterlønnen (man vil jo ikke ligge samfundet til last) besluttede jeg mig for at kun søge jobs med almindelige ansættelsesvilkår.

Efter at have sat flueben i alle de relevante felter, klikkede jeg forventningsfuldt på knappen hvor der stod ”Søg”. Resultatet var… skuffende: Der er 0 job, der passer til din søgning.

Nå for pokker! Min strategi om at være mere kreativ i min jobsøgning, syntes at have lidt skibbrud allerede i første forsøg.

Nu er jeg heldigvis ikke en person der lader mig slå ud af lidt modgang. ”Når man støder ind i problemer, så skal man tage ja-hatten på”, som en af mine tidligere jobkonsulent engang udtrykte det. Efter at have eksperimenteret lidt med de forskellige valgmuligheder fandt jeg ud af, at der i alt var 104 ledige Hotjobs, heriblandt stillinger som pædagogmedhjælper, handicaphjælpere, telefonsælgere og rengøringsassistenter.

En ting der undrede mig var, at ingen af disse stillinger åbenbart var på ”Almindelige vilkår”. Det gjorde mig en smule urolig. Turde jeg søge dem? Hvad betød det, at en stilling ikke var på ”Almindelige vilkår”? Ville jeg, hvis jeg søgte og fik et af disse job, ufrivilligt komme til at tage arbejde fra folk med fysiske eller psykiske problemer, der måske ikke ville kunne varetage et job på “Almindelige vilkår”? Hmmmm….

Her fik jeg så dagens andet kreative indfald. Måske der var noget i vejen med den måde Jobnet sorterede og kategoriserede de forskellige jobs på? Det kunne da for pokker ikke passe, at alle de 104 Hotjobs indebar ualmindelige ansættelsesvilkår?

Grebet af begejstring over min nye idé begyndte jeg at klikke lidt rundt på Jobnet.dk. Og jeg blev hurtigt bekræftet i min kistanke. Indenfor de områder jeg kender noget til, dvs. forskning, undervisning og diverse akademiske stillinger, viste Jobnet.dk sig at være så fyldt med fejl og mangler, at dets søgefunktion var nærmest ubrugelig. (Okay, dette var faktisk ikke noget jeg pludseligt opdagede. Jeg har brugt Jobnet.dk før, så jeg kendte godt systemet. Men for at gøre historien mere dramatisk, så tillader jeg mig at pynte lidt på kendsgerningerne).

Skal man sammenfatte end el af problemerne med Jobnet.dk meget kort, så er den faglige og stillingsmæssige opdeling af det humanistiske forsknings- og undervisningsområde til grin. Derudover fungerer opdelingen i forskellige typer job og stillinger i praksis ikke. Forskningsstillinger helt op til professorniveau opslås under administrative stillinger. Undervisningsstillinger opslås 117 forskellige steder uden nogen identificerbar logik. Og søger man på akademiske, administrative stillinger, kan man støde ind i næsten hvad som helst, fra et opslag om en seniorforskerstilling i automationsteknologi, over annoncer for instruktorater i klinisk biomekanik til et stillingsopslag der indledes med ordene: Innovativ og bevægelsesglad pædagog til musisk fritidshjem.

”Puha”, tænkte jeg, ”det var sgu’ ikke så godt. Hvis Jobnets søgesystem ikke virker efter hensigten, hvordan kan man så forvente, at folk finder arbejde? Det må vi gøre noget ved. Men hvad?”

Her ramte dagens tredje kreative indfald mig: ”Jeg, Carsten Fogh Nielsen, påtager mig hermed at gøre udviklerne af Jobnet.dk opmærksomme på nogle af de mange fejl og ved det nuværende system! DET er da en kreativ, relevant og ikke mindst nyttig brug af min tid som arbejdssøgende!”

Desværre er der på Jobnet.dk ikke oplysninger om, hvem der har udviklet systemet, og hvor man skal henvende sig, hvis man vil påpege fejl og mangler. Jeg skrev derfor til Jobnet Support (jobnet@ams.dk), der ellers normalt tager sig af praktiske spørgsmål om brugen af Jobnet.dk, og spurgte, hvem jeg skulle kontakte.

Jobnet Support svarede (meget hurtigt og meget venligt), at de gerne ville videreformidle eventuelle klager og henvendelser til systemudviklerne. Jeg svarede tilbage og spurgte, hvor mange siders brok og hvor mange screenshots, de var villige til at videresende. Jeg ville jo nødig være til ulejlighed, men det ville helt åbenlyst kræve en del tid og arbejde at få afdækket de væsentligste fejl og mangler, så der kunne jo blive tale om en del ekstraarbejde Jobnet Support. Den mail har jeg endnu ikke fået svar på.

Og nu, mens jeg sidder og venter på svar fra Jobnet Support, er det så, at dagens fjerde kreative indfald pludselig har meldt sig. For hvad nu hvis Jobnets manglende funktionalitet slet ikke er en fejl, men derimod en feature? Hvad nu hvis der faktisk er tale om et bevidst forsøg på at hjælpe folk til at tænke kreativt og ud af boksen? Kort sagt: Hvad nu hvis Jobnet.dk simpelthen er blevet designet, så den fremmer folks muligheder og lyst til at søge arbejde uden for deres eget fagområde?

Idéen er nærmest genial i sin enkelthed. Hvis folk der bruger Jobnet udelukkende blev præsenteret for opslag, der rent faktisk svarer til deres søgekriterier, ja så vil det jo næppe falde dem ind at søge andre typer job. Men hvad nu hvis de i stedet for pudselig blev mødt med jobopslag fra helt andre faggrupper og jobtyper, end dem de egentlig var interesserede i?

Hvad nu hvis en person, der egentlig søgte efter et job som AC-fuldmægtig ved et privat firma pludselig blev præsenteret for en annonce for et job som underviser i klimatilpasning ved Københavns Universitet? Eller et opslag om et adjunktur for Organisationers Økologi på Aalborg Universitet? Eller måske det ovenfor omtalte opslag, hvor man eftersøgte en innovativ og bevægelsesglad pædagog til et musisk fritidshjem? Mon ikke denne person vil give sig til at genoverveje sin jobsøgningsstrategi? Det tror jeg nok, at hun vil.

Hvilket alt sammen bringer mig frem til den egentlige grund til, at jeg har skrevet til dig, kære Marianne.

Som det fremgik af dine bemærkninger i Debatten, så har du et vist ekspertkendskab til jobsøgendes (manglende) kreativitet i jobsøgningsprocessen. Jeg håber derfor, at du sætter pris på mine pro-aktive bestræbelser på at tænke kreativt og ud af boksen. Men som du kan se, så har mine kreative bestræbelser ført mig ind i lidt af et dilemma.

På den ene side vil jeg gerne bruge min ledighedsperiode så produktivt, konstruktivt, kreativt og jobsøgningsorienteret som muligt. Derfor synes jeg, at det ville være en fin idé, at bruge lidt af min tid på at hjælpe Jobnets systemudviklere med at gøre Jobnet bedre (så længe dette ikke stiller sig hindrende i vejen for min fortsatte aktive bestræbelse på atter at komme i arbejde selvfølgelig).

Hvis det på den anden side viser sig, at det som jeg opfatter som fejl og mangler ved Jobnet.dk, i virkeligheden er et sofistikeret forsøg på at adfærdsregulere de arbejdssøgende, så de af sig selv lærer at anlægge en mere kreativ og bredere jobsøgningsstrategi, ja så vil jeg selvsagt ikke stille mig hindrende i vejen for dette. Og så skal jeg finde bedre ting at bruge min tid på, end at foreslå forbedringer af Jobnet.

Kære Marianne, kan du hjælpe mig med dette dilemma?

Venlig hilsen
Carsten Fogh Nielsen

Om filoffen

Filoffen filosoferer
Dette indlæg blev udgivet i Debat, Ledighed. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *