For lige at spolere den gode stemning…

I en klumme i Berlingske Tidende langer Claes Kastholm ud efter internettet og den moderne medieteknologi, der i følge ham er roden til den omsiggribende bestialske vold, som han mener i disse år rammer det danske samfund:

Nettet har den egenskab, at det fjerner hæmningerne hos en del mennesker. Der knytter sig noget intimt til nettet, noget, der kalder på betroelser og overskridelse af naturlige grænser. Nettet har en tendens til at eliminere det, som gør det muligt for menneskene at leve i samfund, opretholde en civilisation: de naturlige hæmninger, respekten for hinandens grænser, indlevelsesevnen, realitetsfornemmelsen. Der er i det hele taget en farlig sideeffekt ved de medier, der blev udviklet efter Anden Verdenskrig, og som i løbet af den sidste halve snes år har fået en dominerende plads i vores dagligdag: TV i dets normnedbrydende, billedmæssigt og tematisk skruppelløse varianter, de menneskelivsforagtende computerspil, nettet, mobiltelefonen.

Vi kan konstatere, at den bestialske vold forekommer hyppigere og hyppigere. Hovedansvarlige for den er østeuropæiske bander, der ikke regner menneskeliv for noget, og bander af 2. generations indvandrere, men også almindelige unge danskere melder sig blandt udyrene – som for nylig i Ålborg, hvor en 48-årig mand blev tævet ihjel og filmet med en mobiltelefon. Der er flere årsager til denne uhyggelige udvikling, men jeg tror ikke, man kan frikende den moderne medieteknologi for et medansvar. Hos mindre befæstede sjæle skaber disse medier et realitetstab, en svigtende virkelighedsfornemmelse. Derfra og så til at hoppe på et medmenneskes hoved eller fotografere dets dødskamp med sin mobiltelefon er der måske ikke så langt.

Tak for kaffe. Jeg kan nærmest mærke lysten til at hoppe på folks hoveder vælde op i mig, mens jeg skriver dette indlæg.

Om filoffen

Filoffen filosoferer
Dette indlæg blev udgivet i brok, Debat, Nyheder. Bogmærk permalinket.

14 kommentarer til For lige at spolere den gode stemning…

 1. Kasper skriver:

  Man hører mange udtalelser i stil med Kastholms. Måske hører man så mange, at man tror det er sandt, hvad han siger.

  “De naturlige hæmninger” siger han for eksempel. Hvis mennesket har hæmninger må de da i hvert eneste tilfælde være kulturelle, ikke sandt? For i det naturlige findes vel hverken hæmning eller overskridelse.

  Han snakker også om “indlevelsesevnen” og “realitetsfornemmelsen,” men er det ikke netop de to ting, han selv mangler? Evnen til at sætte sig ind i gerningsmændenes (og de kommende gerningsmænds) liv, samt realitetsfornemmelsen – der måske kunne gøre ham i stand til at nuancere sine ytringer lidt og måske sætte dem i et mindre snævert perspektiv?

  Tak for kaffe siger jeg også. Problemet er, at jeg et eller andet sted deler mandens bekymring.

 2. filoffen skriver:

  Tjah. Det med den manglende virkelighedsfornemmelse er en kritik der med jævne mellemrum rettes mod den til enhver tid nyeste masseedieteknologi. I 1800-tallet var det bøger, i første halvdel af det 19. århundrede var det filmen, så kom fjernsynet, og nu er det så internettets og computerens tur. Det er et under, at menneskeracen overhovedet har overlevet så længe som den har.

 3. Kasper skriver:

  Gad vide om de også rettede den mod stentavlerne! 🙂

 4. filoffen skriver:

  Sikkert. Mener at huske en Gary Larson tegning, der siger noget i den retning 🙂

 5. Ravelli skriver:

  Eftersom de “hovedansvarlige” for den bestialske vold er “østeuropæiske bander” og andengenerationsindvandrere skal vi vel forstå det sådan, at disse grupper er blevet moralsk nedbrudt af internettet? Eller hur? Det kunne være en interessant øvelse, hvis der var nogen, der lige tilfældigvis lå inde med en sådan statistik, at sammenholde de østeuropæiske banders og andengenerationsindvandrernes internetforbrug med Kastholms påstande.

 6. capac skriver:

  Det, der “skræmmer” mig mest, er, hvor lidt visse “mediepersoner” forstår af, hvad der foregår på nettet…

 7. filoffen skriver:

  Det er min erfaring, at der er ret meget, som Claes K. ikke forstår (fodbold f.eks.) så at han ikke forstår nettet er ikke overraskende 🙂

 8. Kasper skriver:

  … en hulemaler, der udtaler sig om stentavler.

 9. filoffen skriver:

  Tjah – han er jo erklæret konservativ, så… 😉

 10. Bjarne Balle skriver:

  Pis…så lukker de sgu nok det der internet snart. Og festen er knap nok begyndt…

  Hvor er jeg naiv: jeg troede indtagelse af stoffer og diverse psykiske sygdomme var årsag til at nogle af og til hopper på andres hoveder – men det er internettets skuld.

  Claes er godt ok klog!

  Ps iøvrigt troede jeg ikke volden var stigende jf statistikkerne og den slags.

 11. filoffen skriver:

  @Bjarne – Ja, Claes er klåw 🙂 Men derudover, så har han vist ret i, at den “hårde” vold er i stigning. Volden som sådan – målt på antal politianmeldelser – er, så vidt jeg ved, stabil eller svagt faldende. Mener jeg at have læst.

 12. Bjarne Balle skriver:

  Ja, det er bestemt muligt at han har ret, men hvor har han det fra ?

  Jeg kan godt finde det med at antallet af anmeldelser er steget de seneste 10 år. Frygten er også steget, men voldens alvorlighed (fx med eller uden våben) er der ret beskedne ændringer i de seneste årtier.

  http://www.crimprev.dk/sw3415.asp

  Flemming Balvig (der mig bekendt ikke er en hvem som helst indenfor området) mener det er en myte at volden er blevet hårdere indenfor de seneste årtier.

  http://www.media4masses.dk/t2w_454.asp

  Hvad siger du til det – skal vi tro på Claes, filof ?

 13. filoffen skriver:

  @Bjarne – Nej.

 14. Louise skriver:

  Jeg syntes, at det at give internettet skylden for, at der findes psykopatiske mennesker uden hverken moral, empati eller medindlevelse er en dårlig undskyldning eller forklaring. Det er vel det klassiske eksempel med at brænde heksen, for så er alle problemerne løst. Her er heksen så internettet. Claes kunne lige såvel have peget på f.eks. fødevarer, forurening, manglende sol eller lignende som værende grunden til at der findes mennesker uden empati. Det ville være lige så uvidenskabeligt og udokumenteret som at beskylde internettet. Hvad mon Claes mener alternativet er? At leve i en verden uden tv, bøger, mobiler, computerspil, sport osv.? Ja alt kan vel få skylden. Claes skriver også, at nogle er mere kvalificeret til at bruge internettet korrekt end andre. Her fremhæver han næsten universitetet som et kvalitetsstempel i sig selv uanset indhold? Hvad mener Claes så resten af jordens befolkning uden akademisk uddannelse skal – på internet kursus i korrekt brug? Hvad er så korrekt brug? Det er vidst heller ikke så simpel en diskussion, som han umiddelbart tror.

  Claes skriver: “men jeg tror ikke, man kan frikende den moderne medieteknologi for et medansvar. Hos mindre befæstede sjæle skaber disse medier et realitetstab, en svigtende virkelighedsfornemmelse. Derfra og så til at hoppe på et medmenneskes hoved eller fotografere dets dødskamp med sin mobiltelefon er der måske ikke så langt.”

  Jo, der er MEGET langt. Hvis man nogensinde har overværet en voldsom voldsepisode, så er der MEGET langt fra virkelighedens gru til computerspillets eller internettets virtuelle uvirkelighed. Der er fandme forskel på at udøve vold i et spil og så i virkeligheden, netop pga. at der her er tale om en virkelig person, som man meget gerne (som menneske) skulle føle en form for medindlevelse og empati med og derved ikke føle trang til at hoppe på vedkommendes hoved. Hvis man har lyst til at hoppe på en anden persons hoved i virkelighedens verden, så gør man det nok uanset om der findes internet og computerspil eller ej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *