Kantianske Gerninger

I disse dage minder bloggen vist mest om et filosofisk informationskontor, hvor konferencenotitser, call for papers og andet nyt fra den filosofiske markedsplads annonceres og faldbydes. Men når nu der ER så forbandet mange interessante arrangementer derude, så ville det da være synd ikke at oplyse verden om dem.

Hvilket blot var en floromvunden introduktion til endnu en annoncering 🙂

Kære alle,

Nu på onsdag den 29. oktober afholder Filosofisk Forening sit næste arrangement, nemlig et foredrag ved Henrik Jøker Bjerre i anledning af hans nyligt erhvervede ph.d. grad, se nedenfor. Vanlig vis er der efter foredraget spørgsmål og debat, og i pausen vil der kunne købes forfriskninger. Vel mødt!

Mvh.
Filosofisk Forening

Henrik Jøker Bjerre:
KANTIANSKE GERNINGER

Foredraget vil fremlægge nogle af hovedtankerne i min Ph.d.-afhandling, der blev forsvaret ved Aarhus Universitet den 13.8. Afhandlingen er et forsøg på en ny læsning af Immanuel Kants moralfilosofi, der forener to ofte adskilte aspekter af moraliteten: På den ene side er moralitet kun mulig på grund af den moralske aktørs placering i en meningssammenhæng (kultur, sprog), hvilket især den såkaldte analytiske filosofi har fremhævet. Afhandlingen kalder dette aspekt for den “normale moralitet”. På den anden side er der visse handlinger, der netop er moralske fordi de bryder med det, der betragtes som moralsk i et givent samfund; en tolkning der især er blevet reaktualiseret af nyere psykoanalytisk inspireret forskning. Afhandlingen søger på denne baggrund at definere et begreb om en “kantiansk gerning” som en handling, der sætter sig udover den normale moralitet, men omvendt kun kan gøre dette på baggrund af den normale moralitet.

Henrik Jøker Bjerre er cand.mag. og ph.d. i filosofi, videnskabelig assistent ved Insitut for Filosofi og Idéhistorie, samt medforfatter til bogen Slavoj Zizek (Roskilde Universitetsforlag 2008).

Onsdag den 29. oktober kl. 19.00
Richard Mortensen stuen, Studenternes Hus
Entré: 25,- Medlemmer gratis. Årsmedlemsskab: 100.

Fra blogbestyreren skal der lyde et helhjertet DUK OP FOR HELVEDE!

Om filoffen

Filoffen filosoferer
Dette indlæg blev udgivet i Arrangementer, filosofi, opfordring. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Kantianske Gerninger

  1. klaus skriver:

    for nu at tale om noget helt andet: jeg kan vældig godt lide udtrykket ‘call for papers’ – det får mig til at tænke på alle de gange på potten hvor jeg for sent har opdaget at de manglede… men rart at filoffen har noget at rive i…

  2. filoffen skriver:

    Joooh – men hvis man sitter der og råber på papers, risikerer man så ikke at ende med f.eks. Ekstrabladet? Godt nok er EB indholdsmæssigt velegnet til formålet, men personligt foretrækker jeg nu blødere papir uden tryksværte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *