Lidt om prisen på lakridspiber

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, stiller helt uden hold i virkeligheden skatteborgerne en markant lettelse i udsigt med sit forslag om en ’Jobplan 2015’. I virkeligheden er gevinsten for hver enkelt dansker foreløbig kun i omegnen af én sølle lakridspibe om måneden. Sådan lyder kritikken fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hun reagerer på nye beregninger fra Finansministeriet, der peger på en stærkt begrænset effekt af at genindføre kontanthjælpsloftet til fordel for skattelettelser i bunden af indkomstskalaen. En genindførelse af kontanthjælpsloftet vil give 80 millioner kroner årligt til statskassen. Skal de penge spredes ud på lettelser i bundskatten, giver det ifølge beregningerne omkring 30 kroner ekstra om året til danskere i arbejde. Det svarer omtrent til en kasse med 12 lakridspiber i Netto.

Sådan kan man læse i denne artikel i Politiken. Hvad ville Detektor mon sige?

Skippers Lakridspiber, der vel må betegnes som standardlakridspiben på det danske marked, plejer at koste en 4-5 kroner stykket, hvis man køber dem i en fysisk butik. Køber man lakridspiber i æsker, så er de noget billigere – og så får man oven i købet krymmel på! (Mmmmmm….. lakridspibekrymmel!) En æske med otte Skippers Lakridspiber koster som regel et sted mellem 25 og 35 kroner. Er de på bud kan man være heldig at få dem til under en 20’er, men det sker sjældent. Desuden: Hvis Løkkes besparelse skal udregnes og udbetales på månedsbasis, så er der ikke råd til at indkøbe lakridspiber i æsker.

Køber man lakridspiber på nettet, så er det noget billigere. På SuperBests hjemmeside kan man f.eks. købe en pibe for kun kr. 3,75 pr. stk. Og køber man fire piber, så er der jackpot: De koster kun en 10’er, dvs. kr. 2,50 pr. stk. MEN så skal der jo lægges fragt (i mit tilfælde 49 kr.) oven i. Og så er prisen pludseligt noget højere.

Kaster man sig ud på engros-markedet, kan man mængdeindkøbe til noget lavere priser. På linds.dk kan man fx. købe 60 lakridspiber indpakket i æske for kr. 235,50, kr. 294,38 med moms. Men private kan jo normalt ikke benytte sig af engrosforhandleres tilbud. Og igen: Hvis Løkkes besparelse beløber sig til 30 kroner om året, så skal der spares op i rundt regnet 10 år for at have råd til en æske med 60 lakridspiber (otte år hvis man kan slippe for momsen – men så skal villige have indregnet inflation etc).

Tingene bliver endnu mere komplicerede, hvis man bevæger sig ud på det hastigt voksende og ret uoverskuelige marked for gourmetlakrids. Mig bekendt har Bülows endnu ikke kastet sig over den klassiske lakridspibe, men det er vel bare et spørgsmål om tid. Og her vil prisniveauet formodentlig være LANGT højere end supermarkedspriserne på Skippers Lakridspiber. Jeg ved for eksempel, at man i en række forskellige kiosker, bl.a. 7-eleven, kan købe såkaldte “Håndlavede lakridspiber”, der typisk koster 14-15 kroner stykket. Er man heldig kan man nogle gange købe “Birkeløv håndlavet finsk lakridspibe”  på tilbud for en 10-krone, d.v.s. FIRE gange mere, end hvad Mette Frederiksen forudsætter, at en lakridspibe koster. Men okay, kontanthjælpsmodtagere køber formodentlig ikke gourmetlakrids, så det er måske en lidt unfair sammenligning.

På baggrund af ovenstående synes Mette Frederiksen at have bevæget sig ud på ret tynd is i sit forsøg på at illustrere konsekvenserne af Løkkes kontanthjælpsforslag. Hvor på sandhedsbarometeret vil hun monstro placere klatten?

(Et helt andet, men mindst lige så alvorligt, problem er, at jeg ikke er sikker på, om Mette F. har clearet brugen af lakridspiber som journalistisk måleenhed med Dansk Journalistforbund. Hvordan forholder prisen på en lakridspibe sig fx til prisen på en Storebæltsbro? Eller en jetjager? Eller en liter benzin? Eller Løkkes sko? Spørgsmålene er legio og svarene blæser i vinden).

Om filoffen

Filoffen filosoferer
Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *