RIP Robert Altman

Endnu en af filmkunstens giganter er gået bort. Robert Altman, instrukøren bag film som Mash, Nashville, The Player, Short Cuts, og Gosford Park, døde mandag aften på et hospital i Los Angeles i en alder af 81 år – læs IMDBs nekrolog her.

Altman

Altman var en af de instruktører, hvis ouvre strækker sig fra det sublime (MASH, Short Cuts) over det middelmådige (Dr T and the Women) til det dårlige (Pret a Porter). Når han var bedst var Altman en af de få instruktører, der virkeligt forstod at få et hold skuespillere til at spille sammen og op mod hinanden, og hans kendetegn blev da også ensemblefilmen. Enhver der blot en gang har set Short Cuts eller Gosford Park vil kunne huske, hvordan han formåede at få et utal af menneskeskæbner til at flyde ubesværet sammen og forme en enhed, mens de hver især samtidig bevarede sit eget distinkte særpræg.

Og så kunne han skabe såvel ualmindeligt hjerteskærende som vanvittigt morsomme scener. Man skal således være et ualmindelig forbenet mørkemenneske for ikke at grine bare en lille smule af krigens absurditet, sådan som den fremstilles i MASH. Og hvis man ikke fælder en tåre, eller bare er tæt på at gøre det, når man se Short Cuts, så er man formodentlig ikke blot hjerteløs men et decideret dårligt menneske.

Short Cuts MASH

Om filoffen

Filoffen filosoferer
Dette indlæg blev udgivet i Film, Nyheder. Bogmærk permalinket.

En kommentar til RIP Robert Altman

  1. capac skriver:

    Han vil være savnet. RIP

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *