Svaret!

For en lille uge siden udbad jeg mig forslag til, hvad man giver en 24-årig kvindelig polsk lingvistik-studerende, der udover polsk kan tale ukrainsk, tysk, engelsk og (lidt, men stadigt mere) dansk, i julegave. Bland forslagene var parfume, en polsk-spansk ordbog og Norah Vincents bog Self Made Woman, der efter sigende skulle være en af årets “køns-bestsellers” (Dette sidste forslag kom fra Kasper Porsgaard, Direktør for Center for Vild Analyse (bl.a. disciple og almindelige proselyutter også kendt som “Direktøren For Det Hele”), som er det eneste menneske jeg kender, der vitterligt har læst John Grays berømte Mænd er fra Mars, Kvinder er fra Venus).

Jeg valgte ikke at følge nogen af forslagene, men i stedet følge mine instinkter, og min logiske sans. Sidste års gave til den polske lingvistik-studerende var Halfdan Rasmussens ABC, hvilket forekom passende til en kvinde der netop er ved at sætte sig ind i det danske sprogs finurligheder. I år, hvor hun var blevet væsentlig bedre til dansk, forekom det passende at give hende en bog der fordrede en smule større kendskab til dansk. Valget faldt, helt naturligt, på Kamma Laurents’ børnebogsklassiker Spørge Jørgen.

Dette viste sig at være en stor succes, idet hele bogen omgående blev underkastet en oversættelse fra dansk til engelsk, med efterfølgende diskussion af, hvorfor danskere ikke staver ordene som de udtaler dem? I Spørge Jørgen staves de fleste ord nemlig vitterlig som de siges – som nu f.eks. “osse” og “hvoffer” (ok – det stumme h i “hvoffer” snyder, men selve ordet er det tættere på den faktiske udtale end “hvorfor”).

Selv fik jeg som gave en gul mor-badeand, med tre gule badeællinger på ryggen, indkøbt i en antikvitetsbutik i Krakow. Jeg blev selvsagt meget lykkelig 🙂

Hvilket altsammen betød, at der i søndags sad en 24-årig polak på Café Underground og læste højt af Spørge Jørgen, mens en 32-årig filosof overfor hende havde travlt med at lege med badeænder. Og så snakker man om infantilisering af samfundet? Pjat!

Om filoffen

Filoffen filosoferer
Dette indlæg blev udgivet i dagligliv. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Svaret!

  1. regitze skriver:

    to geniale gaver! nu skal hun bare lære melodien:)

  2. filcfn skriver:

    Hun har en veninde som spiller klaver, violin og guitar, og der er noder i bogen, så… 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *