Svar til Anni Matthiesen

Jeg har et debatindlæg i Jyllands-Posten i dag. Det er et svar på dette indlæg af Venstres Forsknings- og Uddannelsesordfører Anni Matthiesen. Min kommentar er helt på linje med Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet, der også har et modsvar til Matthiesen i dagens avis.

Jyllands-Posten har desværre redigeret en smule i mit indlæg, og har bl.a. fjernet min afsluttende syrlige kommentar. Derfor får I her den uredigerede udgave af indlægget.

Venstres Forsknings- og Uddannelsesordfører Anni Matthiesen kritiserer i et indlæg i Jyllands-Posten den 11/2 Københavns Universitets håndtering af besparelserne på universitetsområdet. Indlægget rummer desværre mindst tre faktuelle fejl, som afsporer Matthiesens argument og dermed diskussionen.

For det første hævder Matthiesen, at KU alene begrunder fyringerne af over 500 ansatte med henvisning til regeringens omprioriteringsbidrag. Dette er i bedste fald kun delvist sandt. Omprioriteringsbidraget er ganske vist del af begrundelsen. Men KU henviser også til de forventede økonomiske konsekvenser af fremdriftsreformen og dimensioneringsplanen, og til at Finansloven 2016 fra næste år fjerner KU´s huslejeregulering på 70 mio. kr.

For det andet forstår Matthiesen ikke, hvorfor ”KU skal spare 2 pct. på deres budget, men bliver nødt til at afskedige 7 pct. af personalet?” Matthiesen forudsætter at omprioriteringsbidraget er en enkeltstående besparelse på 2 %. Dette er forkert. Omprioriteringsbidraget er en besparelse på universiteternes bevillinger på 2 % hvert år frem til 2019. Dvs. at der hvert år de næste 4 år skal spares 2 % på universiteternes budgetter. Almindelig procentregning forklarer hurtigt, hvorfor KU på den baggrund mener, at de er nødt til at skære 7 % af medarbejderstaben.

For det tredje hævder Matthiesen, at det kun er KU som har planer om omfattende fyringer som følge af omprioriteringsbidraget. Dette er forkert. RUC offentliggjorde i mandags, at de forventer at skulle fyre 80 medarbejdere. Og SDU gennemførte i efteråret en større fyringsrunde i forventning om netop de økonomiske problemer, som landets universiteter nu står overfor.

Matthiesens indlæg udviser en grundlæggende mangel på viden om både universitetsområdet og om den økonomiske politik, som hendes eget parti fører. Som universitetsansat forsker og underviser, og som ganske almindelig borger, er det ret skræmmende.

Om filoffen

Filoffen filosoferer
Dette indlæg blev udgivet i Debat, Suk. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *